Bevar hørselen din - Powermaxx NO

Bevar hørselen din

Hvis du mister hørselen eller skader hørselen vil den ikke fikse seg selv eller vokse ut igjen. Det finnes flere hjelpemidler i dag for å kunne høre bedre om du får hørselskader, men å ta vare på hørselen din kan være lurt. Hørselen er komplisert apparat på kroppen som må beskyttes mot støy og andre uønskede lyder for ikke å ta skade. I det indre øret finnes sneglehuset, som er stort som en ert, hvor det sitter små hårceller. Det er disse små cellene eller hårene som formidler lydbølger til hjernen via hørselnerven. Hjernen omdanner signalene til lyd vi kan høre. Cellene representerer en tone eller en bølgelengde. Man trenger alle cellene for å høre godt. Hvis du tenker et piano. Hvis det mangler tangenter, blir ikke musikken like fin. Støy ødelegger hørselscellene, og det blir ikke laget nye, disse vokser ikke ut som f.eks neglen. Hvis man mister hørselceller, er de borte for alltid. Da først oppdager man at man ikke hører like godt lenger. Da kan det være for seint.

Støy gjør ikke bare slik at du skader hørselen. Man kan være så uheldig at du f.eks rammes av stressymptomer, for høyt blodtrykk, få problemer med å sove, probleerm med å delta i større sosiale sammenhenger, tinitus. Hørselskader kommer nesten aldri akutt. Det er tiden man utsettes for støy, som fører til hørselstap over tid. Hvis man har fått en hrselskade, er det viktig å beskytte de gjenværende hørselcellene.

Hva forårsaker støy på jobb?

De fleste maskiner, verktøy, kjøretøy eller slike ting kan forårsake støy. Ikke alle disse forårsaker farlig støy nødvendigvis. Det som er viktig er å bekjempe støyen der den kommer fra eller der den oppstår. Prøv å bruk andre typer verktøy, eller oppgrader til nyere modeller som kanskje støyer mindre. Man kan også prøve å bygge rundt det som lager støy hvis det er f.eks en maskin kan man bygge denne inne og isolere støyen.

 

Beskyttelse

Om du har prøvd tiltak for å eliminere støyen der den kommer og det fortsatt er mye støy må du bruke egnet hørselvern. I tillegg til å bruke riktig beskyttelse er det et ansvar å påse at du bruker utstyret riktig. Bruker du f.eks ørepropper, må hele proppen skyves inn i øregangen for å gi maksimal beskyttelse. Det er også viktig med riktig størrelse som er tilpasset ditt øre. Du må alltid bruke hørselvern i støyende miljøer. Om du kun utsettes for farlig støy i korte perioder, men ikke beskytter deg vil dette skade hørselen din. Det tar bare litt lengre tid. Selv med kun 5 minutter “slurv” i løpet av arbeidsdagen din minsker hørselsvernets effekt merkbart.

 

Produkter

Hørselvernet må dempe støyen til et nivå hvor man fortsatt kan oppfatte samtaler eller varselsignaler. Det er nesten like viktig å velge et hørselvern som ikke demper for mye. Powermaxx.no hare et bredt sortiment hørselvern som dekker de fleste behov. Vi har alt om du trenger forskjelig demping, innebygget mikrofon, elektroniske eller passive hørselvern. Noen av de mest populære hørselvernene vi har er de med DAB/bluetooth tilkobling hvor du kan koble til mobilen din for å motta samtaler. Sortmente finner du her.